Onsdagen den 29 juni började med att alla samlades nere vid frukosten kl 8.00, trötta men förväntansfulla. 

efter lite tid att borsta tänderna och göra oss redo för dagen började vi gå mot berlinmuren. det tog ungefär tjugo minuter men det var så värt det när vi väl kom fram. muren var fullklottrad med en massa otroliga konstverk av duktiga konstnärer, och vi alla blev nog väldigt imponerade tror jag. Vi tog en kort rast vid floden och fortsatte sedan en lång vandring mot checkpoint charlie. under promenaden fick vi para ihop oss två och två med personer i gruppen vi inte brukade prata med så mycket. vi fick olika samtalsämnen som vi skulle prata om i fem minuter och sedan byta partner. det var ganska kul att gå och prata med folk man kanske inte pratar med så mycket annars, så det var bra tidsfördriv. så småningom kom vi fram till checkpoint charlie och skulle äta lunch, de flesta gick till mcdonalds och jag inkluderad.

direkt efter så gick vi för att ta några extremt fabulösa kort med några killar utklädda till militärer.

sedan åkte vi hem för en kort paus och efter det direkt, okej kanske inte raka vägen direkt var vi framme vid svenska kyrkan (victoria församlingen) när vi kom in dit kändes det nästan som hemma pågrund av att alla pratade svenska. 

efter en intressant föreläsning blev det middag och fritt, det var väldigt kul. till sist blev det kvällsandakt innan vi till slit gick och la oss.

 

/ hanna och linnea

 
 
 
 
Idag åt vi vår första frukost i Berlin på McDonald’s på centralstationen i Berlin. Efter att vi ätit vår frukost så fick vi våra dela in oss i grupper om 5 där vi fick våra tunnelbane kort. Sedan bar det av till hotellet med hjälp av spårvagnar och tunnelbanor. Väl framme på hotellet fick vi lämna alla våra resväskor i ett rum och byta om till lättare kläder eftersom att det var väldigt varmt ute.
Innan lunchen på KFC, så åkte vi till Alexanderplatz och efter det till en sönderbombad kyrka.
På eftermiddagen så fick vi en guidead cykeltur i Berlin om berlinmuren där delades vi i två grupper. Där vi fick lära oss väldigt mycket bland annat om de som dog vid muren och allmän fakta om Berlin.
Vi åkte sedan tillbaka till hotellet där vi hade andakt och pratade om de olika pärlorna på frälsarkransen, där vi fick välja en var som symboliserade dagen för oss.

// Ellen
 

Måndagen den 27 juni började vår långa och lärorika resa mot Berlin. Allt började med att vi samlades på centralen i Göteborg och gick sedan i samlad trupp till tåget som skulle ta oss ner till Malmö. Tågresan till Malmö tog ungefär 3 timmar, vi blev en bättre och bättre grupp för varje mil som passerade. 

Väl framme i Malmö delade vi upp oss och alla gjorde lite vad de ville.

Efter en liten paus möttes vi vid tåget där vi skulle visa passen för att sedan gå på tåget.

När vi äntligen kommit in i våra sovkupér som vi skulle tillbringa de närmaste timmarna i var alla lite uppspelta och förväntansfulla, detta ledde till en liten olycka. såhär gick det till: 

Jag (greta) la mitt pass på bordet som var i kupén och just då skulle vi fixa så att alla väskor fick plats. Då fällde emelie upp bordet som mitt pass låg på och passet åkte in mellan en springa bakom bordet. När vi förstod att passet låg där fick jag för mig att den enda vägen att på ut passet på var att skruva loss hela bordet. Henke hade som tur vad med sig en fickkniv och med en tång så låg Alice (my hero) raklång på golvet och började skruva loss bordet från väggen. Efter mycket skratt och svett så fick vi äntligen loss bordet och vi fick ut passet. Efter detta var vi ju tvungna att skruva tillbaks bordet och efter lite hjälp av Alice fixade jag det.

Efter 30 minuters tågresa rullade vi in på båtens nedre däck. Det var både coolt och spännande. Båtresan var rolig och kändes kort. Vid tio tiden gick vi ner till tåget och vi gjorde oss i ordning för att sova.  Under tiden rullade tåget av båten och vi var framme i Tyskland. På den stationen vi då var på skulle vi stanna i några timmar. då vi förvånades att sova. Det var inte så enkelt eftersom hytterna var varma och trånga.Vid 23-tiden fick vi tillåtelse av en tysk vakt att sätta oss utanför tåget på asfalten. Det var en mysig stund och alla tyckte nog att det var skönt att svalka sig i den svala nattluften. När vi suttit ute kom det  två polisbilar och vi blev direkt lite oroliga om det var vi som hade gjort något knasigt. Vi  kom till slut fram till at de letade efter flyktingar . Detta blev en tankeställare för alla och vi blev lite skockade när poliserna hittade flyktingar på tåget. Detta gjorde också att det blev lite svårare att somna.

Efter en händelserik dag somnade noga all till slut. 

När vi vaknade var vi i Berlin, och här börjar en ny dag som någon annan ska skriva om hihi.

Detta skrev Greta med liiiiite hjälp av Alice.